Support
View guides

148 Student Flats Could Replace Edinburgh Scrapyard

Posted by Aisling Murphy

Image courtesy of Flickr, Creative Commons

Plans have been submitted to Edinburgh City Council proposing the demolition of the scrapyard located on Yeaman Place, and the construction of 148 student flats.

Plans propose to demolish all existing buildings located on the site at 23 Yeaman Place (just off Fountain Park), to make way for a new development.

The proposed development will have publicly accessible routes to the Union Canal from both Yeaman Place and Dundee Street.

Plans consist of four buildings totalling 148 studio bed spaces. The corner of Yeaman Place could see a six-storey block. Plans for the south-west corner of the site (adjacent to the Union Canal) consist of a five-storey block. Finally, two three-storey buildings are being proposed for the centre area of the site.

Plans state that the central lower buildings will "reflect a 'mews courtyard' character and minimise impacts on neighbouring existing properties. Green roofs are proposed to aid surface water management, biodiversity and improve visual amenity".

An active path to the bust towpath will also be built. As part of the work a small section of the Union Canal wall, a scheduled monument, will be removed for access.

In a statement, Landowner Fletcher Joseph wrote: "The proposal will look to integrate the remaining sections of the wall into the façade design for the blocks which sit adjacent to it. This is done sensitively on the ground floor by building the structure behind the wall.

"Above it, the floor structure will cantilever over the wall with a clerestory between to ensure the original wall is clearly defined and highlighted. These sections of the wall will also be cleaned to remove the graffiti and it will be repaired or re-pointed where required following a survey.

"To further integrate the proposal into the context of the canal, it will look to reclaim where possible the removed section of the wall and integrate it into the adjacent blocks by returning it into the site on the ground floor, to create a seamless connection along the canal and through the site."